Çelik konstrüksiyon nedir sorusuna verilebilecek en basit cevap aslında çelik konstrüksiyonun bir yapı tekniği olduğunu belirtmek olacaktır. Bu yapı, galvaniz paslanmaz saclar kullanılarak yapılır. Özellikle endüstri sektöründe sıklıkla tercih edilen çelik yapılar, uzun süreli kullanım için uygundur.
Çelik konstrüksiyon tıpkı prefabrik evler gibi bir çeşit prefabrikasyon yöntemi olarak karşımıza çıkar. İnşa edilecek binanın iskeleti var olan ihtiyaçlara göre önceden hazırlanır. Ardından binayı oluşturacak şekilde dikilir. Böylece inşaat süreci de hızlanmış olur.
Taşıyıcı sistemin metal kolon ve taşıyıcılar ile birleştirilmesi ile gerçekleştiren bir yapı sistemi olan çelik konstrüksiyon, sert ve ağır yükleri destekleyebilmektedir. Bu nedenle havacılık, sağlık hizmetleri ve daha birçok alanda bulunan bir yapı sistemidir.
Çelik konstrüksiyon yapı, çeliğin yüksek seviyede bir dayanıklılığa sahip olması nedeniyle oldukça güvenilirdir. Diğer yapı türlerine göre çok daha az hammadde gerektiren bu yapı türü birçok avantaja da sahiptir.
Çelik Konstrüksiyon Yapılar Dayanıklı Mıdır?
Çeliğin dayanıklı bir madde olması hem esnek hem de hafif oluşu çelik konstrüksiyon yapıları sağlam bir hale getirir. Çelik konstrüksiyon yapılar, betonarme yapılara göre neredeyse 10 kat daha hafiftir. Bu durum, çelik yapıların deprem sırasında zorlanmasını azaltır böylece betonarme yapılara kıyasla depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlar. Çelik konstrüksiyon yapıların dayanıklı olmasının bir diğer nedeni ise üretimlerinde galvaniz kaplı çelik kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Öyle ki paslanmayı önleyici etkisi olan galvaniz, yapıyı açık havadaki birçok olumsuz durumdan da koruyabilen bir özelliğe sahiptir. Ayrıca galvaniz ile kaplanan çelik konstrüksiyon yapılar, yüksek korozyon direnci ile de bilinir. Ancak çelik konstrüksiyon yapılar, her ne kadar dayanıklı olsalar da piyasada yer alan yetersiz teknikten ve tamamlanmayan kontrollerden dolayı birçok soruna neden olabilir. Bu nedenle alanında uzman ve işini bilen bir şirket olan Mesa Power Mühendislik ile çalışmakta fayda var.
Çelik Konstrüksiyon Yapının Avantajları Nelerdir?
Çelik konstrüksiyon nedir konusunda bilgi sahibi olduğumuza göre artık avantajlarının neler olduğundan da bahsetmek gerekir. Aslında çelik konstrüksiyon yapılar birbirinden farklı birçok avantaja sahiptir. Öyleyse çelik konstrüksiyonların avantajları nelerdir inceleyelim.
1. Dayanıklı ve Sağlamdır
Çelik konstrüksiyon yapılar son derece dayanıklı ve sağlamdır. Özellikle depreme karşı korunaklı bir yapıda olabildikleri için sıklıkla tercih edilirler. Bu nedenle, deprem bölgelerinde çelik konstrüksiyon ya da prefabrik yapı tercih etmek hayat kurtarıcı bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca, bu yapılar saf metalden üretildiği için uzun ömürlü olarak karşımıza çıkar. Çelik yapılarda herhangi bir yıpranma veya çatlama gibi bir durum ile karşılaşmak zordur. Öte yandan beton yapılar zamanla çatlayabilir özelliktedir. Ayrıca çelik konstrüksiyon yapılar kendiliğinden izolasyonlu olduğu için herhangi bir bakımı da gerektirmez.
2. Ekonomiktir
Çelik yapılarda fiyatlar istenilen projeye göre değişebilir. Örneğin çelik yapının tek veya çift katlı olması fiyatı etkileyebilir. Ancak özellikle betonarme yapılara göre çok daha hesaplı ve dayanıklı bir madde olabilen çelik, uzun vadede ekonomik açıdan birçok artıyı beraberinde getirir.
3. Hafiftir
Çelik konstrüksiyon yapılar, çelik malzemesi ile taşıyıcı eleman kesitlerinin en aza inmesini kolaylaştırdığı için oldukça hafiftir. Hafif olması sayesinde bu yapılar, depreme karşı büyük bir avantaj sağlayabildiği gibi imalat ve montajda da kolaylık sunar. Ayrıca kendilerinden çok daha ağır yükleri taşıyabilme özelliği ile öne çıkarlar.
4. Mimari Özgürlük Sunar
Kolay işlenebilen bir malzeme olan çelik, her türlü tasarımın uygulanabilmesine olanak verebilen bir yapı türüdür. Aynı zamanda mimari bir özgürlük de sunarak arzu edilen estetik dizaynı elde etmeyi kolaylaştırır.
5. Güvenlidir
Çeliğin yüksek mukavemeti ve esneklik kabiliyeti sayesinde betonarme yapılara göre çok daha güvenli olan çelik yapılar, bu özelliği ile cazip bir konumdadır. Depreme karşı güvenli bir yapı olmasının yanı sıra yıldırım düşme tehlikesi de minimum seviyededir. Bunun da başlıca nedeni bu yapılarda topraklama yapılmış olmasıdır.
6. Zamandan Tasarruf Sağlar
Çelik konstrüksiyon yapılar, prefabrikasyon oldukları için önceden hazır hale getirilir. Böylece inşaat alanındaki zaman kaybının önüne geçilerek yapının kısa bir süre içerisinde hazır olması sağlanır. Önceden hazırlanan çelik konstrüksiyonlarda inşaat süreci kısaldığı için zamandan tasarruf edilir. Buna ek olarak paradan da tasarruf sağlanır. İnşaat süresinin kısalması ile inşaata özgü masraflar da azalacağı için bu durum inşaatı gerçekleştiren kişilere ve mal sahiplerine büyük avantajlar sağlar.
7. Geri Dönüşüme Elverişlidir
Geri dönüşüme uygun bir malzeme olan çelik, tekrar tekrar kullanılabildiği için çevreye zarar vermeyen bir malzemedir. Öyle ki çelik yapı söküldüğü zaman bile herhangi atık malzemeye neden olmaz. Ek olarak inşaat sahasında zararlı atıkların bulunmaması, hızlı ve temiz yöntemler ile yapılması nedeniyle de doğa dostu bir yapı türüdür.
8. Kolay Taşınılabilir Bir Yapıdadır
Prefabrik yapılar, fabrikada imal edilip sahada montaj işlemi yapılan bir prensibe dayanır. Aynı şekilde çelik konstrüksiyonlar da önceden hazırlanıp inşaat sahasında birleştirilir. Hatta kullanılan yapının sökülerek başka bir alana kolaylıkla taşınabilme imkânı vardır. Böylece ekip açısından avantajlı bir durum söz konusu olur